Sou a: Inici / Visita d’obra a les Cases Pons I Pascual

Visita d’obra a les Cases Pons I Pascual

Els alumnes d´Edificació i obra civil del torn de la tarda realitzen una visita d’obra a la rehabilitació de l’emblemàtic edifici del Passeig de Gràcia de Barcelona
Visita d’obra a les Cases Pons I Pascual

Alumnes i professors durant la visita a les Cases Pons i Pascual

Els alumnes de la família d’Edificació i obra civil del torn de tarda, en concret dels Cicles Formatius de Grau Superior de Projectes d’edificació, perfil professional rehabilitació i restauració, Organització i control d’obres de construcció i Realització i plans d’obres, acompanyats d’alguns dels seus professors i tutors, van realitzar una visita d’obra, el divendres 21 d’abril, a l’edifici modernista de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, entre el 1890 i el 1891 al Passeig de Gràcia 2-4 de Barcelona. Van tenir la sort de gaudir de la presència de l’arquitecte director de l’obra, Antoni Ubach i Nuet, qui va fer una gran explicació i va guiar als alumnes pels diferents espais.

L’edifici va ser construït com a residència de les famílies de Sebastià Pascual i el seu gendre Alexandre Pons. Això, va permetre dissenyar els dos palaus amb evidents unions organitzatives i sobretot estilístiques. Posteriorment, entre els anys 1979 i 1984, es va realitzar una rehabilitació per poder adaptar l’edifici als nous usos i restaurar tots els elements molt malmesos.
Es van unificar els dos palaus en un mateix edifici mitjançant la remodelació dels accessos verticals, ascensors i escala, al voltant d’un pati de llum. Al mateix temps, es va ampliar la cinquena planta aprofitant l’obertura sobre la barbacana i es va restaurar la façana i coberta, amb tots dos pinacles. La intervenció arquitectònica, de la qual formava part l’actual arquitecte, va ser objecte del Premi FAD de Restauració l’any 1984.

La propietat de l’edifici és de Catalana Occident i va esdevenir la seva seu històrica al Passeig de Gràcia de Barcelona durant molts anys. La rehabilitació en marxa, vol actualitzar l’edificació fent més oberts i flexibles els espais, amb el millor equipament tecnològic i prioritzant l’eficiència energètica. Tot i això, es continuarà respectant els elements arquitectònics patrimonials de l’edifici construït per Enric Sagnier. L’arquitecte va explicar als alumnes que s’està restaurant les vidrieres emplomades, l’antiga escala de fusta i les xemeneies nobles.

La visita va començar amb una explicació del projecte de rehabilitació actual, on l’arquitecte va exposar els trets més importants de l’actuació. En primer lloc, s’estan modificant els accessos principals per tal d’actualitzar l’edifici a la normativa d’incendis vigent. Això comporta la substitució de l’actual escala per dues escales que compleixin els recorreguts d’evacuació. Tot i això, l’accés es farà per la zona del vestíbul i l’escalinata actuals, amb valors arquitectònics, i respectant l’escala de fusta restaurada per a usos especials. D’altra banda, s’està buidant una de les dues parts de l’edifici, per substituir el sistema constructiu de murs de càrrega per pilars, tot respectant les línies estructurals originals de Sagnier. Així s’aconsegueixen plantes més obertes i flexibles sense incrementar el cantell dels forjats i mantenint les façanes intactes amb la seva relació tradicional de finestres. Sota aquesta zona buidada es farà un aparcament d’ús privat de les oficines mitjançant uns forjats amb un pendent del 4% que permeten baixar al següent nivell sense necessitat de rampes addicionals. Finalment, a l’altre costat de l’edifici, s’està reforçant la fonamentació amb un sistema que permeti baixar les carregues evitant els túnels del metro que passen per sota.

La visita va continuar amb un recorregut per l’obra on els alumnes van poder apreciar el començament de l’enderroc de forjats amb els estintolaments i enrigidors de murs, col·locats per evitar moviments de la façana i mitgeres, i una part dels fonaments mitjançant un mur de micro pilots. L’arquitecte i l’empresa constructora van acompanyar als alumnes durant tota la visita, explicant l’obra i atenent a les preguntes que es feien.

Finalment, cal mencionar que les obres acaben de començar i tenen previst una durada de quatre anys. L’arquitecte Antoni Ubach i l’empresa constructora UTE Casa Pascual i Pons, formada per les empreses Copcisa, Agefred i Urcotex, han confirmat al professor Angel Illera que els alumnes d’Edificació i obra civil podran fer tot el seguiment de les obres durant els cursos vinents.

Des de l’Escola volem agrair a totes les persones implicades que han fet possible aquesta visita i les futures activitats que es duran a terme els anys que vénen.




« Juliol 2017 »
Juliol
DlDtDcDjDvDsDg
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

IOC - Centre col·laborador